Charakterystyka różowej soli himalajskiej i soli kłodawskiej

Chcesz kupić sól himalajską różową? Powinieneś odwiedzić tę stronę.

Sól to związek chemiczny niezbędny do właściwego działania ludzkiego organizmu. Jakie cechy posiada niejodowana sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Czemu powinno się wykorzystywać je do przygotowywania żywności?

Zalety soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który doskonale wzbogaca smak potraw. Pomimo, iż nieumiarkowane wykorzystanie soli ma niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne dawki (nie więcej niż 6 gramów w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla właściwego działania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną i podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska pochodząca ze złóż szacowanych na ok. 250 mln lat. Produkt ten zawiera mnóstwo potrzebnych pierwiastków i minerałów, m.in. selen, żelazo czy cynk, a przy tym nie posiada chorobotwórczych komponentów i zanieczyszczeń, np. toksycznych metali ciężkich. Sól himalajska świetnie podkreśla smak dań i jest dostępna zarówno w formie dużych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska – źródło wapnia, potasu i żelaza

Sól kłodawska natomiast to składnik o dużym stopniu czystości – zawiera 97% NaCl i jest idealnym dodatkiem do domowych przetworów. Jest m.in. kopalnią cynku, magnezu czy wapnia, a więc składników niezbędnych do zachowania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, tym samym nie traci swoich cech i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest szeroko stosowana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]