Zobacz, gdzie kupić kiszone warzywa.
Warzywa kiszone są tak mocno zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że uważamy, iż jest to głównie słowiański rarytas, rzadko napotykany w innych krajach świata. Lecz domowe kiszonki znane są nie tylko na terenie Europy, ale też w Azji oraz w obu Amerykach.
Kwaszonki znane są nam od tysiącleci
Wedle historyków proces konserwowania pokarmów przez ich zanurzenie w roztworze octu, w solance czy też w soli, wykorzystywany jest przez ludzkość od przeszło czterech tysiące lat. Proces ten najprawdopodobniej nie pochodzi nawet z Europy, a z terenów dawnej Mezopotamii. Pokarm poddany fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bo niskie pH zawiesiny, w której się go zanurza, blokuje namnażanie się bakterii gnilnych. Kilkaset lat wstecz była to optymalna metoda, by zwiększyć okres zdatności do spożycia mięsa, warzyw i ryb niekiedy o kilka miesięcy. W wyniku tego wynikła tradycja przyrządzania m.in. kiszonych przetworów z myślą o zimie oraz wczesnej wiośnie. Kwaszonki od zarania swojego istnienia znane są z własności prozdrowotnych, co oczywiście nie jest przesadzone. Charakteryzują się one m.in. dużą zawartością witaminy C, stąd też marynarze statków, które miały na pokładzie kiszonki, rzadziej chorowali na gnilca. Ciekawostką jest, że po polsku kwaszonki warzywne nazywa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma dla zwierząt przykładowo z bobiku lub topinamburu.
Kwaszonki w Polsce i na świecie
Najbardziej znanym warzywem kwaszonym jest ogórek, który jest używany w kuchni praktycznie na wszystkich kontynentach, nawet w Stanach zjednoczonych i w Kanadzie, gdzie ta kategoria przetworów z warzyw nie jest zbytnio popularna. Tymczasem ogórki kwaszone są tam bodaj najbardziej lubianym składnikiem kanapek, hot-dogów oraz burgerów. Nad Wisłą obok ogórka, bardzo popularne są kiszone buraki i kapusta, których używa się do przyrządzania zup oraz surówek. Lecz nie tylko te warzywa da się kisić. W innych regionach świata kisi się m.in. czosnek, fasolkę szparagową, a także owoce (np. śliwki).
Ocet i Solanka wpływają na teksturę oraz smak warzyw, dając im kwaśność i chrupkość. Domowe kiszonki nie tylko warzywne, z czasem lat stały się podstawą bądź ważnym dodatkiem do setek potraw lokalnych. Warto pamiętać, że smak kiszonek może być inny w poszczególnych rejonach świata, bowiem jest on zależny od dodatków do zalewy, których używa się w trakcie kwaszenia. Dlatego też ogórek przygotowany podług tradycyjnej polskiej receptury, nie będzie smakował podobnie jak ten wyprodukowany np. w USA.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]