Dowiedz się, gdzie zamówić ekologiczną kapustę kiszoną.
Niepowtarzalny smak kapusty kwaszonej jest integralną cząstką słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem szeregu potraw i przeciętny Polak bardzo często kładzie ją na swoim talerzu. I popieramy to, bo kwaszona kapusta to wyjątkowo zdrowe pożywienie.
Kwaszona kapusta – czemu powinno się spożywać?
Kapusta kiszona, lub kwaszona, jako że te dwie nazw stosuje się zamiennie, to jeden z tych wyrobów żywnościowych, które powstało w wyniku poszukiwania przez człowieka sposobu na kilkumiesięczne magazynowanie żywności. Na skutek poddania działaniu fermentacji mlekowej, drobniutko posiekane główki białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez wiele miesięcy. Kiedyś jedzenie kwaszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi koniecznych minerałów i witamin, których zdobycie podczas zimy było zdecydowanie bardziej skomplikowane aniżeli dzisiaj. A należy zaakcentować, że kapusta kwaszona posiada dużo substancji ważnych dla właściwego działania naszego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy A, a także witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz posiadającej między innymi właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. W produkcie tym znajdują się także inne ważne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (jak B9, B6, B3). Dodatkowo, kapusta kwaszona to źródło między innymi żelaza, potasu czy kwasów tłuszczowych omega-3. Równocześnie to pożywienie niskokaloryczne, w związku z tym rekomenduje się jego spożycie osobom myślących o odchudzaniu się.
Jak używa się kiszonej kapusty w kuchni
Kiszona kapusta na naszych stołach spotykamy zarówno jako dodatek do potraw, jak i jako kluczowy ich składnik. Na surowo zwykle spożywa się ją jako surówkę z cebulką oraz marchwią, która pasuje do potraw z kartofli oraz ryb, a czasem na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To również artykuł, który znakomicie komponuje się z grzybami i mięsem, dlatego wykorzystuje się ją w farszu do krokiecików, pierogów czy łazanek. Naturalnie, bez kapusty kiszonej nie powstałyby popularne polskie dania jak góralska kwaśnica, bigos albo kapuśniak.
Właściwie każda rodzina ma własny przepis na kwaszoną kapustę, aczkolwiek obecnie sporadycznie przygotowuje się ją w mieszkaniu, bowiem nie ma już potrzeby magazynowania żywności na zimę. Kwaszoną kapustę w niewielkich i większych opakowaniach bez przeszkód znaleźć można w dowolnym sklepie, a także można zamówić ją przez internet. Wytwórcy mają w swojej ofercie też ekologiczną kapustę kwaszoną.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]