Naturalne źródło witamin – sok z kiszonej kapusty i buraków

Potrzebujesz soku z kapusty kiszonej? Sprawdź superbutelki.pl.

Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan ponownie wracają do menu Polaków. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też nowe, przedtem mniej lubiane warzywa oraz owoce. Kiedy mówimy o leczniczych walorach fermentowanej żywności nie można zapomnieć też o napojach takich jak kombucza, maślanka czy rozmaitego typu soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie są godne uwagi – pozwalają w łatwy i szybki sposób dostarczyć naszemu organizmowi witaminy niezbędne dla jego poprawnego funkcjonowania.

Jakie składniki kryje sok z kiszonej buraków i kapusty?

Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający dużo związków wpływających korzystnie na nasze zdrowie. Najważniejszym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z kapusty, buraków czy inny kwaszonek to też kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje głównie wysoka zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już 150 ml tych soków ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto również pić z uwagi na obecność witaminy K i P, witamin z grupy B, a także wysokie nasycenie solami mineralnymi.

Sok z kiszonych buraków – czemu trzeba go spożywać?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu zawartości bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie wpływa na naszą odporność oraz pracę jelit. Co więcej liczne witaminy polepszają działalność układu nerwowego, zmniejszają symptomy szkorbutu, cukrzycy i depresji, a także pomagają walczyć ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki powinny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody dwunastnicy lub niestrawność. Działają one także osłonowo w trakcie kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]