To nieprawda, że barszcz czerwony to zupa wyłącznie świąteczna, którą podajemy najczęściej podczas Wigilii czy też większych rodzinnych spotkań okolicznościowych. W domostwach, w których tradycja podawania dwudaniowych obiadów nadal trwa, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stołach nie tylko pod postacią zupy, lecz także jako uzupełnienie do wielu potraw.
Barszcz czerwony to danie wszechstronne
Zdaje się, że barszcz czerwony to banalny do ugotowania wywar z buraków, który ogólnie nie jest dość sycącą potrawą. Jednakże właśnie jego kwaskowaty, a równocześnie nieco słodkawy aromat sprawia, iż rewelacyjnie dopełnia się on z odmiennymi smakami. Potencjalnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest dużo – jedni wrzucają do niego uszka z grzybami, kapustą czy też mięsem, inni przedkładają jajo na twardo, kiełbasę i ziemniaki. Barszcz czerwony to doskonałe posiłek na obiad, lecz również wyśmienita przekąska lub ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy świetnie pasuje do drożdżówki z mięsnym nadzieniem lub chrupkiego krokieta z grzybami.
Należy podkreślić, iż barszcz czerwony, o ile nie dodano do niego śmietany, jest zupą niskokaloryczną. Danie to uważane jest za zdrowe, bo zawiera witaminy z grupy B i witaminę C, kwas foliowy, mangan, jak również mnóstwo żelaza, toteż rekomenduje się je anemikom. Z kolei z uwagi na fakt, że fundamentem tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem przeważnie zjada się ją z dodatkami zawierającymi spore ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.
Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma bardziej wyrazisty smak
Nie istnieje jedna receptura na barszcz czerwony – każdy kucharz korzysta z własnych ulubionych dodatków i odmiennie przyprawia to danie. Jedni wolą barszcz na ostro z ogromną ilością pieprzu, drudzy wsypują do niego troszkę cukru, by uwydatnić naturalny słodki smak buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeżeli szykuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kwaszonych buraków ma mocniejszy, kwaśny smak oraz wyrazisty czerwony kolor, a na dodatek dostarcza organizmowi więcej kluczowych minerałów i witamin. Zakwas z kwaszonych buraków można naturalnie przygotowywać samemu, ale okres fermentacji – w zależności od panujących w otoczeniu warunków – trwa mniej więcej tydzień. Jeżeli jednak ni stąd ni zowąd dopadnie cię ochota na tę zupę, wcale nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz zakwas na barszcz czerwony w markecie bądź przez internet.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]